Kaj je plešavost?

Plešavost je pojav, pri katerem pride do izgube las na lasišču ali drugih delih telesa. Najpogostejša oblika plešavosti je androgena alopecija, ki je pogosto genetsko pogojena in prizadene predvsem moške, lahko pa tudi ženske. Ta oblika plešavosti se običajno manifestira kot umikanje lasne linije na sencih in redčenje las na vrhu glave. Zdravljenje plešavosti se razlikuje glede na vzrok in obseg izgube las, pogosto pa vključuje različne neinvazivne kirurške posege, kot so presaditve las, ki jih že preko 30 let izvajamo tudi v naši lasni kliniki.

Kako poteka presaditev las?

Presaditev las je postopek, kjer se z moderno robotsko tehnologijo in izkušenim kirurgom lasje prenesejo iz predela zdravega lasišča na predel plešavega dela lasišča. Zdravo lasišče se imenuje donatorski predel. Pri moških je to po navadi zadaj ali na strani glave. Presajeni lasje nato rastejo dalje skozi vse življenje, kajti presaditev lasnih korenin na plešasto področje ne spremeni njihove sposobnosti za nadaljnjo rast las. Dominacija donatorskega lasišča je podlaga za uspešno presaditev las.

Kandidati za presaditev las so tisti posamezniki z prekomernim izpadanjem las, ki imajo zadostno količino zdravih las na donatorskem predelu, ki se nato uporabijo za presaditev na plešastem področju. V preteklosti veliko plešastih pacientov ni imelo primernega donatorskega predela, vendar pa je do danes znanost toliko napredovala, da so nove tehnike prinesle številne nove postopke za obnovitev las, tako da danes obstaja zelo veliko število moških s primernim predelom za presaditev las.

Zakaj se odločiti za presaditev las?

Približno 70% moških in 50% žensk bo tekom življenja doživelo znatno izpadanje las. Glavni dejavniki, ki vplivajo na to, so genetika, hormonsko ravnovesje in staranje.

V preteklosti so bile možnosti za boj proti izpadanju las omejene, danes pa so tehnike obnove las močno napredovale, in veliko ljudi se odloča za presaditev las, ki je postala najbolj učinkovit način zdravljenja plešavosti.

Običajno vsak dan izgubimo med 50 in 100 las. Če se ti lasje neprestano obnavljajo, do plešavosti ne pride. Vendar lahko kombinacija stresa, čustvene nestabilnosti, slabe prehrane, bolezni ter uživanja drog in alkohola povzroči prekomerno izpadanje las. Ta dejavnika sta sicer večinoma začasna, in lasišče se običajno povrne v normalno stanje. Ko pa obnova ne sledi izpadanju, nastopi problem. Raziskave kažejo, da se 80% moških z plešavostjo precej obremenjuje, saj izgubo las pogosto doživijo že v zgodnjih dvajsetih letih, kar lahko privede do nizke samozavesti. Končna izguba las se zgodi, ko lasni mešički oslabijo in se proizvodnja las ustavi. Znanstveno ime za moški vzorec plešavosti je alopecia androgenetica.

1. Presaditev las z metodo F.U.T.

Presaditev las je manjši ambulantni postopek, kjer se ponastavijo lasni mešički s strani donatorskega predela lasišča na predel plešavosti. Postopek se začne najprej z odstranitvijo lasnih mešičkov na donatorskem predelu lasišča, ki se najpogosteje nahaja na zadnji spodnji strani glave. Med postopkom se uporabi lokalna anestezija za preprečevanje kakršnihkoli bolečin in nelagodja. Darovani mešički se razdelijo na tri dele:

  1. Folikularna enota, ki ima en las.
  2. Folikularna enota, ki ima dvoje las.
  3. Folikularna enota, ki ima od dva do štiri lase.

Medicinski tehniki nato izolirajo posamezne lasne mešičke iz traku darovalca in jih vstavijo na območje presaditve. Mešički se vstavijo še v pre-cutmikro in mini konice, ki so strateško oblikovane za estetsko pravilno in specifično oblikovanje obstoječe lasne črte in za popolne izpolnitve plešastih območij.

Presaditve las ima maksimalno stopnjo uspešnosti, če ima pacient zelo kvalitetno donatorsko področje. Ta postopek nima nobenih dolgoročnih ali stranskih učinkov. Z doslednim jemanjem predpisanih zdravil, ki jih zagotavlja postopek, se lahko preprečijo vsi morebitni zapleti, kot so okužbe in otekline. Poseg običajno traja od 4-5 ur in je odvisen od števila lasnih mešičkov. Bolnik po navadi ne čuti nobene bolečine, ali pa zelo zelo malo in se lahko vrne na delo naslednji dan. Presajene lase se vedno obravnava enako kot svoje normalne lase, saj rastejo iz lastne lasne korenine.

Presajeni lasje bodo začeli rasti v obdobju od treh do šestih mesecev in bodo imeli enako barvo, sestavo, dolžino, življenjsko dobo in moč kakor ostali naravni lasje, saj so to naši lasje. V enajstih mesecih po posegu pa lahko lase obravnavate enako kakor prej, jih lahko barvate, preoblikujete in nanašate na njih vsa kozmetična sredstva ipd…

2. Presaditev las z metodo F.U.E.

1. Oblikovanje lasne linije

Najprej se oceni potreba, želja in estetska preferenca posameznega pacienta glede ustrezne lasne linije na glavi.

2. Ekstrakcija posameznih lasnih mešičkov

Po končanem oblikovanju lasne linije se skrbno nadaljuje z ekstrakcijo in zbiranjem lasnih mešičkov na donatorskem predelu pacienta. S to ekstrakcijo nikoli ne pride do nikakršnih brazgotin.

3. Namestitev in pozicioniranje lasnih mešičkov

Lasni mešički se namestijo pod posebnim kotom in z milimetrsko natančnostjo na prej označena območja, dokler se celotna površina ne napolni čim bolj gosto in popolno. To je zelo neboleč in ne-invaziven proces.

3. Zakaj presaditev las?

Dejstvo je, da lahko izpadanje las bistveno zmanjša kakovost življenja pacienta. Zunanji videz posameznika je vedno močno povezan z njegovo psihološko stabilnostjo. Mnogi ljudje ne želijo sprejeti izpadanja las in posledično estetske spremembe in učinkov. To ni nenavadno za bolnike, da čustveno trpijo veliko let, kar lahko privede celo do depresije, še posebej, če se izpadanje las prične v zgodnjih dvajsetih letih oziroma v zgodnji starosti.

Profesionalna presaditev las zagotavlja zanesljivo zdravljenje, hkrati pa povečuje bolnikovo kakovost življenja in predstavlja ponovno pot k povišani samozavesti. Lasna klinika Slovenije poudarja pomen pravilnega načrtovanja in pravilne uporabe zdravljenja plešavosti. Naš cilj je popoln rezultat, zato zagotavljamo, da bo gostota lasnih mešičkov podala estetsko najboljši možen rezultat.

Rezultati zdravljenja so trajni in absolutno naravni in so v skladu s pacientovimi pričakovanji, ki lahko maksimalno uživajo v svojem novem estetskem videzu brez kakršnihkoli znakov zdravljenja. Pomembno je poudariti, da lahko že z enim samim obiskom zadovoljimo zelo veliko gostoto lasišča in hitro okrevanje.