Kaj pomeni presaditev las?

Presaditev las je postopek, kjer se z moderno robotsko tehnologijo in izkušenim kirurgom lasje prenesejo iz predela zdravega lasišča na predel plešavega dela lasišča. Zdravo lasišče se imenuje donatorski predel. Pri moških je to po navadi zadaj ali na strani glave. Presajeni lasje nato rastejo dalje skozi vse življenje, kajti presaditev lasnih korenin na plešasto področje ne spremeni njihove sposobnosti za nadaljnjo rast las. Dominacija donatorskega lasišča je podlaga za uspešno presaditev las.

Kandidati za presaditev las so tisti posamezniki z prekomernim izpadanjem las, ki imajo zadostno količino zdravih las na donatorskem predelu, ki se nato uporabijo za presaditev na plešastem področju. V preteklosti veliko plešastih pacientov ni imelo primernega donatorskega predela, vendar pa je do danes znanost toliko napredovala, da so nove tehnike prinesle številne nove postopke za obnovitev las, tako da danes obstaja zelo veliko število moških s primernim predelom za presaditev las.

Osnove za presaditev las

Za moške plešavosti lahko pomeni znak staranja ali izgubo samozavesti, vendar je možno s pomočjo moderne tehnologije tovrstne težave odpraviti. Približno 70 odstotkov moških in 50 odstotkov žensk izkusi določeno stopnjo izpadanja las v svojem življenju. Vzroki za izpadanje las so povezani z več dejavniki, ampak prevladujejo po navadi trije: genski zapis, hormoni, starost. Nekatere klinične študije so pokazale, da izpadanje las lahko povzroča nizko samopodobo tako pri moških kot pri ženskah.

V preteklosti so bili moški in ženske precej obupani nad prekomernim izpadanjem las, saj tehnologija ni omogočala učinkovitih metod preprečevanja izpadanja las. Vendar pa je v zadnjih letih obnova las močno napredovala in se veliko moških in žensk odloča za učinkovito presaditev las. Učinkovita presaditev lasišča danes pomeni najbolj optimalno zdravljenje proti plešavosti.

Povprečna oseba lahko dnevno izgubi od 50 do 100 las. Če ti lasje redno in ponovno zrastejo, potem nikoli ne prihaja do plešavosti. Kombinacija čustvene nestabilnosti, nervoze, stresa, slabe prehrane, bolezni, uživanja drog in alkohola pa povzročajo prekomerno izpadanje las. Po navadi so ti dejavniki na srečo le začasni in se rast in obnova lasišča nadaljuje po naravni poti. Do problemov pa začne prihajati, kadar temu ni tako. Približno 70 odstotkov moških in 50 odstotkov žensk se sooči s prekomernim izpadanjem las v času svojega življenja. Ameriške raziskave so pokazale, da se 80 odstotkov plešastih moških obremenjuje zaradi plešavosti, kajti lase po navadi pričnejo izgubljati v zgodnjih dvajsetih letih in lahko trpijo zaradi nizke stopnje samopodobe. Trajna izguba las je posledica dejstva, da lasni mešički postanejo vse tanjši in šibkejši, in se proizvodnja las v lasnih koreninah popolnoma zaustavi. Moški model plešavosti se znanstveno imenuje alopecia androgenetica.

1. Presaditev las z metodo F.U.T.

Presaditev las je manjši ambulantni postopek, kjer se ponastavijo lasni mešički s strani donatorskega predela lasišča na predel plešavosti. Postopek se začne najprej z odstranitvijo lasnih mešičkov na donatorskem predelu lasišča, ki se najpogosteje nahaja na zadnji spodnji strani glave. Med postopkom se uporabi lokalna anestezija za preprečevanje kakršnihkoli bolečin in nelagodja. Darovani mešički se razdelijo na tri dele:

  1. Folikularna enota, ki ima en las.
  2. Folikularna enota, ki ima dvoje las.
  3. Folikularna enota, ki ima od dva do štiri lase.

Medicinski tehniki nato izolirajo posamezne lasne mešičke iz traku darovalca in jih vstavijo na območje presaditve. Mešički se vstavijo še v pre-cutmikro in mini konice, ki so strateško oblikovane za estetsko pravilno in specifično oblikovanje obstoječe lasne črte in za popolne izpolnitve plešastih območij.

Presaditve las ima maksimalno stopnjo uspešnosti, če ima pacient zelo kvalitetno donatorsko področje. Ta postopek nima nobenih dolgoročnih ali stranskih učinkov. Z doslednim jemanjem predpisanih zdravil, ki jih zagotavlja postopek, se lahko preprečijo vsi morebitni zapleti, kot so okužbe in otekline. Poseg običajno traja od 4-5 ur in je odvisen od števila lasnih mešičkov. Bolnik po navadi ne čuti nobene bolečine, ali pa zelo zelo malo in se lahko vrne na delo naslednji dan. Presajene lase se vedno obravnava enako kot svoje normalne lase, saj rastejo iz lastne lasne korenine.

Presajeni lasje bodo začeli rasti v obdobju od treh do šestih mesecev in bodo imeli enako barvo, sestavo, dolžino, življenjsko dobo in moč kakor ostali naravni lasje, saj so to naši lasje. V enajstih mesecih po posegu pa lahko lase obravnavate enako kakor prej, jih lahko barvate, preoblikujete in nanašate na njih vsa kozmetična sredstva ipd…

2. Presaditev las z metodo F.U.E.

1. Oblikovanje lasne linije

Najprej se oceni potreba, želja in estetska preferenca posameznega pacienta glede ustrezne lasne linije na glavi.

2. Ekstrakcija posameznih lasnih mešičkov

Po končanem oblikovanju lasne linije se skrbno nadaljuje z ekstrakcijo in zbiranjem lasnih mešičkov na donatorskem predelu pacienta. S to ekstrakcijo nikoli ne pride do nikakršnih brazgotin.

3. Namestitev in pozicioniranje lasnih mešičkov

Lasni mešički se namestijo pod posebnim kotom in z milimetrsko natančnostjo na prej označena območja, dokler se celotna površina ne napolni čim bolj gosto in popolno. To je zelo neboleč in ne-invaziven proces.

3. Zakaj presaditev las?

Dejstvo je, da lahko izpadanje las bistveno zmanjša kakovost življenja pacienta. Zunanji videz posameznika je vedno močno povezan z njegovo psihološko stabilnostjo. Mnogi ljudje ne želijo sprejeti izpadanja las in posledično estetske spremembe in učinkov. To ni nenavadno za bolnike, da čustveno trpijo veliko let, kar lahko privede celo do depresije, še posebej, če se izpadanje las prične v zgodnjih dvajsetih letih oziroma v zgodnji starosti.

Profesionalna presaditev las zagotavlja zanesljivo zdravljenje, hkrati pa povečuje bolnikovo kakovost življenja in predstavlja ponovno pot k povišani samozavesti. Lasna klinika Slovenije poudarja pomen pravilnega načrtovanja in pravilne uporabe zdravljenja plešavosti. Naš cilj je popoln rezultat, zato zagotavljamo, da bo gostota lasnih mešičkov podala estetsko najboljši možen rezultat.

Rezultati zdravljenja so trajni in absolutno naravni in so v skladu s pacientovimi pričakovanji, ki lahko maksimalno uživajo v svojem novem estetskem videzu brez kakršnihkoli znakov zdravljenja. Pomembno je poudariti, da lahko že z enim samim obiskom zadovoljimo zelo veliko gostoto lasišča in hitro okrevanje.